Lausanne, Je t’aime или защо Лозана трябва да присъства в списъка ти с дестинации

Как едно малко градче в Швейцария може да те пренесе в рая!

 

Срещата с Лозана е като първа среща със страхотен мъж. Подготвяш се дълго време, за да се представиш в най-добрата си форма. Надяваш се на най-доброто. И го получаваш. Градът те омагьосва с мелодичния френски, пленява те със старите романтични фасади и те кара да се влюбиш в невероятно красивите гледки към Женевското езеро и Алпите. До края на срещата, вече си готов да планираш общото ви бъдеще, а в теб остава вкус на швейцарски шоколад и вино, който ще помниш цял живот.

Швейцарска точност, невероятно спокойствие и подреденост, чист въздух и вкусна храна. Това ще намериш тук. Ще виждаш навсякъде усмихнати и приветливи хора, готови веднага  да ти помогнат, ако имаш нужда (дори да не ги помолиш, ако изглеждаш объркан и изплашен, винаги ще има кой да ти предложи помощта си).   Още с пристигането си ще усетиш позитивната енергия и ще ти се прииска да си взимаш от нея още и още.

Именно това ми се случи в Лозана. Мечтаех за нея толкова много време. А когато най-накрая кракът ми стъпи на гарата след 2 часа полет от София до Женева и 30 минути с влак от Женева до Лозана, разбрах, че съм на светлинни години от дома. Няма хаос, няма бързащи и припряни хора, няма напрежение. Аз нямах интернет на телефона, нито представа къде точно трябва да се срещна с моята приятелка, но това в никакъв случай не ме притесни. Дори напротив. Спокойствието на града вече ме беше завладяло. Въпреки че нямам никаква връзка (картата ми се оказа блокирана за страни извън ЕС) и не зная добре френски, някак мисълта, че всичко ще се нареди, беше намерила своето място в съзнанието ми и блокираше всяко чувство на страх. Естествено, намерихме се бързо, а от там последваха няколко дни на сладки приказки, вкусни швейцарски ястия и опознаване на красивата Лозана.

Но тя не е за теб, ако си фен на забележителностите. Ако търсиш история, монументи или вековни постройки, няма да ги намериш тук. Лозана е град не на забележителности, а на усещания. Тук можеш да дойдеш и просто да се наслаждаваш. На красивите улички, на съботния пазар, който прилича на онези, които си виждал по филмите, на изумителния швейцарски шоколад, който се разтапя в устата ти и предизвиква усещания, които не си предполагал, че можеш да изпитваш, на красивите гледки към сините води на Женевското езеро и внушителните Апли, на Швейцарската кухня, която не само е вкусна, но и създадена за споделяне с приятели, на свежестта на швейцарското вино.

Затова, ако искаш да опознаеш и ти малкото Швейцарско бижу, ето какво да направиш:

  • Отиди с приятели. Да, достатъчно спокойна и сигурна е и за самотни пътешественици, но споделена с любими хора е много по-сладка;
  • Забави темпото. Може би ще ти е нужно малко време, за да се настроиш, да спреш да бързаш, да успокоиш съзнанието си, но повярвай ми, заслужава си.
  • Наслаждавай се. Отдели време да погледаш всичко около теб: улиците, сградите, хората, гледките. Запомни всяка от тях.
  • Опитай от всичко. Автентичните швейцарски ястия и вина и шоколад… и всяка друга наслада, която срешнеш по пътя си.
  • Зареди се. Разнообразието от цветове, аромати, спокойствие са способни да елиминират всяка негативна енергия от теб и да те заредят с позитивизъм, спокойствие и любов към това вълшебно място.
  • Дишай.  Когато стигнеш там, дишай с пълни дробове. Ще усетиш как чистият планински въздух навлиза в теб и сякаш прочиства тялото ти от всичко лошо.
  • Бъди тук и сега. Забрави за проблемите. Остави миналото да си отиде. Спри да се тревожиш за бъдещето. Отдай се на момента възможно най-дълго.

 

И докато планирам следващото си посещение на Лозана, ще ти кажа само, че това е град, който те привлича с куп неща, различни от тези в Рим, Лондон или Париж. Лозана е малка, но може да ти предложи много, особено ако искаш да се почувстваш освободен и щастлив.

A, ако искаш да видиш всички красоти, които открих в Лозана, последвай ме в Instagram: @HrisyLo

3 Comment

  1. Liked your post. Please share something more.

  2. […] След срещата ми с Лозана преди няколко месеца, в сърцет…Благодарение на моята приятелка, която живее там, успях да се докосна до истинската култура на швейцарците. И понеже не ми стига да ги пробвам само веднъж, опитах да ги приготвя и тук, в България. Но преди да ти разкрия рецептите, за да си ги приготвиш и ти… […]

  3. […] След срещата ми с Лозана преди няколко месеца, в сърцет…Благодарение на моята приятелка, която живее там, успях да се докосна до истинската култура на швейцарците. И понеже не ми стига да ги пробвам само веднъж, опитах да ги приготвя и тук, в България. Но преди да ти разкрия рецептите, за да си ги приготвиш и ти… […]

Leave a Reply