Цветовете на Бурано

“Венеция е като да изядете цяла кутия шоколадови бонбони наведнъж”

– Труман Капоти

Островите Мурано и Бурано. Малки оазисчета от култура, емоция и Венецианска магия. Намиращи се във Венецианската лагуна, те привличат със своите произведения на изкуството, атмосферата на малки, спокойни градчета, където времето сякаш е спряло.
Всеки е чувал за известното муранско стъкло, а буранската дантела е световно призната и истински конкурент на брюкселската.
Но има нещо друго, именно в Бурано, което ме впечатли – цветовете на къщите. 
Те са толкова ярки и пъстроцветни, че само един поглед и веднага подобряват настроението ти.  Но те са толкова закачливи с цел. В миналото, когато градчето е било просто малко рибарско селце, гъсти мъгли се спускали доста често над него. Това било голям проблем за рибарите, които често бъркали къщите си в мъглата. За това се наложило те да бъдат обагрени в различни цветове.
Това се запазило и до днес, ако някой иска да смени цвета на къщата си, трябва да подаде молба в общината, от където да му кажат какъв може да е новия цвят.
Но, стига история и факти. Първото, което ми идва на ум, когато погледна тази земна дъга от малки спретнати къщурки е просто една думичка – щастие!

 

 

 

 

 

Ако статията ви е харесала, последвайте  Кексът и Гладът във Фейсбук/Инстаграм за още интересни вдъхновения!

Leave a Reply