Правилото на 15-те минути или какво значи да бъдеш концентриран

Винаги, когато става върпос за постигане на цели, осъществяване на желания или просто вършене на работа, всичко се е свеждало до една дума: фокус.
Всички статии, които съм прочела по темата, обясняват колко е важно да бъдеш концентриран когато вършиш всичко, за да може то да бъде направено по възможно най- добрия начин.
И тук идва моя проблем. Аз съм от хората, които много лесно се разсейват. Когато трябва да свърша дадено нещо винаги го правя с нещо друго паралелно, което смятам за по-интересно. Цялият този процес води до едно от три неща:
– Не свършвам нито едно от двете;
– Свършвам това, което трябва, но ми отнема много време;
– Свършвам ги и двете, но не по най-добрия възможен начин.
Това не е черта от характера ми, с която се гордея, но пък се опитвам да поправя. Успявам, от както прочетох за правилото на 15-те минути.
Това е техника, според която, за всяка задача, която имаш да вършиш са ти нужни не повече от 15 минути. 15 минути, през които изключваш останалия свят и се концентрираш само върху задачата. 15 минути без телефон, без разговори с околните, без проверяване на мейли, без ядене докато работиш.
Казах си, “защо пък не, какво са 15 минути?”.
Оказа се, обаче, че 15 минути са много повече от колкото предполагах. 15 минути наистина са напълно достатъчни да приключиш със задачите, които имаш. А дори да не са, се научаваш да запазваш фокуса и концентрацията си върху това, което вършиш.  Така нещата биват свършени по най- добрия възможен начин.
 
Ето и какво се оказа след като приложих правилото на 15-те минути в различните аспекти от живота си:
1. Косата ми, която обикновено суша за около 40 минути, не съхне бавно, както винаго съм си мислела. Съхне точно 15 минути, концентрирани.
2. Времето ми за оправяне за работа, което обикновено ми отнема също около 40 минути и включва измиване, обличане, гримиране, сега ми отнема 20 минути, концентрирани разбира се.
3. В работа, задачите, които ми отнемат около 2-3 часа, сега ми отнемат 4 по 15 минути.
4. Една тренировка, включваща клекове, коремни преси и планк, извършена без да се занимавам с музиката, която слушам, отнема дори по-малко време: 10 минути.
И така, използвайки правилото на 15-те минути, неусетно започнах да ставам по-концентрирана като цяло. Така се пести време и могат да се свършат много повече неща.

2 Comment

  1. Много полезен пост. Аз също съм страшно разсеяна и трудно се концентрирам, и ще пробвам варианта ти!

  2. Аз го използвам най-вече в работа, когато имам нещо за вършене, засичам 15 минути и започвам, без да говоря с хора и без да проверявам мейли. Получава се 🙂

Leave a Reply