Няколко съвета за здрава коса

“Жена, която сменя прическата си, се кани да промени живота си.”

-Коко Шанел

Mного харесвам дългите, гъсти и здрави коси ( едва ли има някой, който да не ги). Обичам също така елегантните къси подстрижки, напомнящи за парижки чар и елегантност. С две думи, харесвам всякакви прически. Но, за да изглежда добре една фризура, независимо каква е тя, най-важното е да бъде върху здрава коса. Тя е ключът към добре изглеждащата прическа. 

Поддържането на здрава коса, обаче, е много трудно в днешно време. Боите, топлината и неправилното хранене често водят сухи, раздвоени и накъсващи се краища. Точно това се случи и с мен преди около месец. Когато видях изтощената си коса, започнах да мисля варианти, с които да избегна срещата с фризиора – маски, терапии, масла, по-малко топлинна обрсботка… Но истината е една,има само един начин да се справиш с цъфтящите краища.
Не трябва да допускаш да се появят
Тъй като при мен те вече бяха на лице, единственото, което можах да направя,е да си запиша час при фризьор.
Последваха размишления за дължината, формата, вида. В крайна сметка, реших да се спра на добре познатото каре.

Докато подстригваше косата ми, фризьора ми намекна няколко пъти, колко изтощена е косата ми. Последваха и няколко съвета за това как да се грижа за нея, за да не заприлича отново на „изгорена перушина“. Ето няколко лесни трика, с които да осигуриш красотата и здравето на косата си, за да не ти се налага като мен да я режеш цялата.

1. Шампоана изсушава косата. Затова, когато миеш косата си с шампоан, наблягай повече на корените и остави пяната да се погрижи за краищата ти. 
2. Когато използваш балсам и маска, хубаво е да подсушиш косата си предварително с кърпа. Така продукта няма да се отмите от стичащата се по косата ти вода.
3. Когато използваш маска, добре е да увиваш косата си с найлонов плик и хавлиена кърпа. Така се създава топлина, която помага на маската да проникне в косъма и да го подхрани по-добре.
4. След измиване подсушавай косата си с кърпа, без да я търкаш, защото търкането накъсва допълнително косъма.
5. И накрая, маслата са задължителни за краищата на косата – аз лично използвам арганово масло като добавям в него масло от пшеничен зародиш и бадемово масло.
 
Към тези съвети добавих и по-малко сешоар и преса, никакво боядисване и повече вода.
Резултат: мека и блестяща коса без цъфтящи краища.

А вие? Как поддържате косата си?

Leave a Reply