Кое е общото между Мадагаскарската ванилия и най-сладкото изкушение в България: Историята на Chez Fefe

Tя е млада, усмихната и много упорита. От онези хора, които не приемат не за отговор и не вярват, че съществуват невъзможни неща. От онези, преследващи мечтите си до край и готови на всичко, за да ги осъществят. Тя е Fefe, създателката на Chez Fefe, първият бутик за класически френски макарони в България.

От създаването си до момента, Chez Fefeе мястото, което събира приятелки на следобедно кафе и сладки макарони, където хората намират подарък за любимите си или просто минават, за да подсладят деня си и да се полюбуват на ярките цветове на френските изкушения. Ето какво разказа създателката му за френските макарони и най-сладкото изкушение в София.

Всичко започва преди няколко години, когато в Париж Fefe опитва за пръв път класически френски макарон. Самата тя се определя като човек, който не си пада по сладките неща и именно това я прави истински критик щом стане въпрос за десерти. Тук, обаче, остава впечатлена. Толкова впечатлена, че не просто иска да опитва отново и отново, а да се научи сама да приготвя тези малки сладкиши.

Последват куп безсънни нощи в четене и изучаване технологията на френския макарон. Докато не решава, че е време да премине на по-високо ниво: кулинарно училище във Франция! Няма по-добър начин да се научиш да правиш макарони от това да го направиш в родината им.
В страната на изисканата кухня, пред Fefe се изправят две възможности: любителски и професионален курс. Бизнес нюха който има, придобит в Leiden University, Холандия, я кара да иска именно професионално обучение. Това, обаче, се оказва по-сложна задача.

Във Франция, професионалните, кулинарни курсове приемат за обучение само майстори готвачи, с опит и резюме. Затова, за млада дама като нея, без  кулинарно минало и умения , по-подходящ бил любителския курс. Дори там, обаче, присъствали хора, в пъти по-запознати с кулинарните тънкости. Изумените погледи и неясните термини, обаче, не я спират да работи упорито, да върви напред и да търси начин да достигне до професионалния курс. И не след дълго, неуморните безсънни часове дават своите плодове. Тя е приета в професионалния курс, който завършва успешно и се връща в България, напълно запозната с историята на френските макарони.

Това дава началото на още безсънни нощи в кухнята, миксиране на вкусове и цветове. Така се появява желанието й да запознае българина с оригиналните френски макарони, създадени от изцяло натурални, висококачествени съставки, галещи сетивата със своите вкусове, аромати и цветове.  Така разбира колко е трудно да се намерят ценни съставки от най-висок клас. Че Мадагаскарската Ванилия е най-скъпата и вкусна в света, а скорошните урагани на острова могат да провалят реколтата. Че, ако искаш да си номер едно, трябва да си креативен и да следващ инстинктите си.

Така се ражда Chez Fefe, първият бутик за автентични френски макарони в България, доказателството, че когато си усмихнат, позитивен и целеустремен човек, живота ти показва най-сладката си страна.

 

Снимки: Danhill Photo

Рокля: Decollage Handmade

2 Comment

  1. Поля says: Reply

    Най-вкусното сладко изкушение в София <3

  2. Наистина са супер вкусни и цялото преживяване там е на много високо ниво! Супер статия 🙂

Leave a Reply