Една малка промяна, която ми помогна да се справя със стреса

Първата ми среща с йогата беше преди няколко години, 7, ако трябва да бъда точна. Започнах да правя сеанси от едно предаване, което гледах по здравословния канал вкъщи. Малко по малко това се превърна в ежедневен ритуал, който ми помагаше да запазя спокойствие и да се справям по-лесно с ежедневните драми.

Следващите няколко години, живота ми се разви така, че ежедневните 20-минути йога останаха на заден план. Правех го само когато съм наистина много ядосана, разстроена или тъжна. Успокояваше ме. До този момент, обаче, никога не бях ходила на йога, в зала, с инструктор. Някой експерт, който да ми покаже какво точно да правя и да проследи правя ли го правилно. Докато не се запознах с Диди. Това усмихнато и спокойно същество може да елиминира стреса от стаята само с присъствието си. И как иначе, тя е йога инструктор.  

Приятелството ми с нея се задълбочаваше все повече, а с него и желанието ми отново да се върна към редовните йога сеанси. Така дойде денят на първата ми истинска йога тренировка, в зала, с инструктор.

Сякаш, за да тренира нервите ми или професионализма на Диди, Съдбата беше подготвила препядствия за този ден. Дъждовна сутрин. Закъснявах. Трафикът беше ужасен, а хората все по-изнервени.

Едва не се скарах с една жена и след куп препядствия стигнах в Зала 21, където се провеждат тренировките, на ръба на нервна криза и с половин час закъснение.

Диди ме посрещна с усмивка и чаша чай за позитивна енергия (Позитивна, да бе да!) 5 минути по-късно и едно бързо оплакване тренировката започна.

Не знам дали от невероятно успокояващия й глас или от нежното слънце, което галеше лицето ми докато вдишах дълбоко, или някаква висша сила, но 10 минути по-късно бях забравила за препядствията от сутринта и бях напълно фокусирана върху дишането, тялото си и усещанията, които ми носеше всяка асана. Оказа се, че бях натрупала повече стрес в себе си от колкото предполагах,  вдървена и скована, но пък много мотивирана да върна гъвкавостта на тялото си.

След редовния сеанс, направихме и 10 минутна медитация, за пълна релаксация и отпускане. Ей това беше нещото, от което наистина имах нужда. Лежах си спокойно на постелката, изучавах бавно тялото си и енергията в него. В един момент света сякаш изчезна, проблемите, случките, дори хората нямаха място в съзнанието ми. Нервността ми изчезна и успях да се отпусна и да приема нещата такива, каквито са, без да се боря с онова, което не мога да променя. Дори закъснях с смс-а за зелена зона, а не ми бяха сложили скоба. (Висша сила???)

След час и малко (не знам колко точно, загубих представаза времето, а и нямаше значение), бях напълно отпусната и спокойна. Никога не ми се получаваше, когато го правех сама!

Ако и ти търсиш начин да се справиш със стреса и ежедневното напрежение, опитай с йога, действа! А, ако това не ти е достатъчно да започнеш, ето още 5 причини да започнеш да я практикуваш редовно:

  1. Премахва стреса и напрежението от тялото и съзнанието;
  2. Тонизира мускулите и поддържа тялото във форма, без да ти се налага да се потиш във фитнеса;
  3. Прави тялото и ума гъвкави;
  4. Помага ти да избягаш от омагьосания кръг на постоянното мислене за минало и бъдеще и да се наслаждаваш на момента тук и сега (кой може да се похвали с това?) 
  5. Подобрява метаболизма, паметта и концентрацията (за онези, като мен, които са безобразно разсеяни). 

И в заключение, един съвет: Направи го с приятелка, няма нищо по-хубаво от това да споделиш натрупаната позитивна енергия и спокойствие с любим човек, кафе и закуска след сеанса.

А, ако искаш да чуеш и ти нежния глас на Диди, ето как да се свържеш:  Йога Аз Мога и Зала 21 

 

Leave a Reply