Да поговорим за пари или как ключът към богатството е нещо съвсем просто

Парите, онези които не купуват щастието и не могат да заменят обичта и подкрепата. Но именно те ти носят спокойствието, за което мечтаеш, сигурността и възможността да осъществиш всичките си мечти.

Дълго време не мислех много за парите. Да, познаваме се, знам как да ги харча, знам как се печелят и до там. Не мислех нито за спестявания, нито за пенсиониране, нито за едно бъдеще, в което освен за себе си ще трябва да се грижа за децата си. Знаех, че трябва да спестявам, ако искам да съм независима и да изпълнявам желанията си с лекота. Но някак всички знания бяха подминавани с лека ръка и оставяни на заден план.

Докато не напуснах работа и не се впуснах в преследването на мечтите за собствен бизнес. Именно тогава се сблъсках с всички онези малки проблеми, които изникват от всякъде и естествено изискват пари (депозити за апартамент, по-високи сметки за парно, ремонт на колата, нов лаптоп, нови очила и куп други малки нещица, идващи естествено в най-неподходящия момент). Тогава разбрах, че спестяването на пари не е просто необходимост, жизнено важно е .Тъй като се впуснах в това начинание без никакви пари заделени настрани, за да се справя с тези неща трябваше да искам на заем. От родителите ми, от приятели, от роднини. И след всяка молба за помощ, баща ми казваше: “Научи се да си отделяш настрани някакви суми, винаги да имаш за подобни ситуации.” Казвал ми е това хиляди пъти. А когато в крайна сметка реших да го послушам, се сблъсках с друг проблем.

След всички книги, които прочетох за лични финанси (препоръчвам Най-богатият човек във Вавилон на първо място и тази), реших да послушам основния съвет за спестяване: Заделяй 10% от всичко, което получаваш. Помислих си, че няма да е толкова трудно, 10% не са чак толкова много. И започнах. Гордо отделих първите си спестявания в отделна сметка, за да бъде всичко правилно разпределено. Направих си смелия план, когато станат повече да започна да взимам допълнително и от лихвата. Само ако знаех колко съм заблудена.

Няколко дни по-късно ми се наложи да изтегля заделеното. Бях поканена на рожден ден, а останалите 90% бяха на привършване. Така спестяванията ми изчезнаха за по-малко от седмица. Номерът се повтори още веднъж, два пъти, когато озъснах:

Не е толкова трудно да ги отделиш. Трудно е да ги запазиш настрана.

Именно с тази мисъл ми стана ясно, че ключът към богатството се крие в дисциплината, а не толкова в самото спестяване. Ако успееш да програмираш мисленето си така, че да можеш разграничаваш важните от не толкова значимите разходи и да не се изкушаваш пред забавлението и необмислените покупки, нещата малко по малко започват да се нареждат. Естествено, ще ти е нужно повече от седмица, дори повече от година, но ако успееш да го направиш, след година ще се обърнеш назад и ще благодариш на себе си.

И, ако се чудиш как да се случи, ето няколко практически съвета:

  • Постави си ясни цели и срок. Ако просто си кажеш “Искам да съм богат”, нищо няма да стане. Затова конкретизирай. Колко искаш да спестиш, за какъв срок, защо.
  • След като поставиш целта си, направи я приоритет. Мисли за нея винаги, когато изкушаващи възможности се появят пред теб. Защото те ще започнат да се появяват почти веднага. Вечерите с приятели няма да избягат, нито те ще спрат да те обичат, ако отложиш виждането с една седмица. Научи се да отсяваш важните от ненужните разходи. 25-тия чифт обувки или още една игра за Плейстейшъна, не са необходимост и могат да почакат “по-светли” времена.
  • Планирай приходите и разходите си. Ако си на заплата, много добре знаеш колко ще получиш и кога. Знаеш и какви постоянни месечни разходи имаш: наем, ток, вода и т.н. Те са горе-долу близки стойности, затова можеш да предвидиш колко точно ще ти се наложи да похарчиш.
  • Стреми се да изкарваш повече. Ако след спестяването парите не ти стигат, вместо да взимаш от заделените, помисли как можеш да увеличиш прихода си. В днешно време възможностите са неограничени. Трябва просто да намериш най-подходящата за теб.
  • Зарежи всякакъв вид емоции. Остави ги за любимите си хора. Тук имаш нужда от здрав разум, дисциплина и прости познания по математика. Парите не са зло, те са просто средство, с което постигаш целите си.

Аз далеч не съм експерт по спестяването, още се уча. Именно затова ще се радвам, ако имаш още съвети, които да ми споделиш или подобни истории, които да ми разкажеш. 🙂

Leave a Reply