ДА ДАДЕШ БЕЗ ДА ОЧАКВАШ НИЩО В ЗАМЯНА

Обичам приятелите си. бих направила всичко за тях без дори да се замисля. Независимо дали става въпрос за подкрепа в труден момент или за излизане в 3 през нощта за поредната лудория, винаги съм на линия. До скоро, не по този начин стояха нещата с връзките ми. Когато започвах нови отношения, винаги очаквах първо да получа, след това да дам. Бих дала всичко за човека до себе си, но исках първо да получа. Така, нито получавах каквото трябва, нито давах, каквото исках да дам. Беше голям проблем. Чувствах, че има нещо нередно в цялата работа и дори вътрешно в себе си знаех какво е, но просто не му обръщах внимание. На кое? На златното правило в отношенията: „За да получиш, първо трябва да дадеш”.

И така, след няколко провалени връзки, спрях с чуденето: какво ми има и защо се случва така и реших да променя нещо в себе си. Реших да давам. Да давам, за да получа. Естествено, това също идва със своите тънкости. И възможността да тренирам даването си не закъсня. В началото беше трудно. След всяко направено нещо се чудех:

„Какво за Бога правиш? Защо го правиш изобщо? Ами, ако той не го оцени? Ще страдаш, да знаеш!”.

Всички тези страхове ме обстрелваха постоянно. Знаех, обаче, че това е старото ми аз, което се опитвах да погреба, заедно с отвратителния навик да чакам и след това да давам от себе си. Така потисках тези мисли и продължавах да върша онова, което вътрешно в себе си исках и знаех, че е правилното. Не след дълго, доказателството, че се справям. Чистата благодарност и щастие, което видях в човека срещу мен ми дадоха да разбера едно:

Да даваш, без да очакваш нищо в замяна, е отражение на твоята същност, на вътрешния ти свят, а не на заобикалящите те ситуации, нито на отношенията ти с конкретен човек.

Когато си изпълнен с любов, можеш да я даваш свободно, без да се притесняваш дали тя ще се върне при теб. Даването е изкуство и сърцето на истинското даване се крие в липсата на очаквания. Ако даваш с очакването да получиш нещо, в крайна сметка ще останеш разочарован или ще създадеш напрежение, което обезсмисля цялото даване. Ако, обаче започнеш да даваш, само за да направиш човека до себе си щастлив, тогава се подготви да получиш всичко, за което мечтаеш. Именно безрезервната обич и даване отключват вратата към щастливите отношения. А те се крият в нас самите.

Как да го направиш?

  • Направи масаж, без да очакваш да ти се направи на теб, просто защото човека до теб е уморен и искаш да го видиш отпочинал;
  • Стани по-рано и му направи любимата закуска. Да, ще се потрудиш, но пък щастието, изписано на лицето му и благодарността в очите му ще са ти достатъчен подарък;
  • Изненадай го като го отмениш в някое досадно задължение като смяна на маслото на колата или миене на чиниите;
  • Купи любимите му неща за хапване и му ги занеси в офиса, когато знаеш, че има много работа и е напрегнат;
  • Всичко, което знаеш, че ще го накара да се почувства щастлив, спокоен и обичан.

Естествено, всички тези неща зависят от теб и човека до теб. Ако отношенията ви са пълноценни, веднага ще разбереш какво точно да правиш. И не забравяй, направи го защото просто искаш да видиш любимия си щастлив, а не защото искаш той да ти отвърне със същото.  Ако искаш нещо от него, просто се научи да му го казваш.

Leave a Reply